Turcoazul

Turcoazul este atât de popular, încât numele său a devenit o culoare

Ce este turcoazul?

Turcoazul este un mineral opac, a cărui nuanță poate varia de la albastru, albastru-verzui, la verde și verde cu note de galben. Datorită culorilor fermecătoare, sub forma cărora piatra apare în natură, aceasta se numără printre favoritele mai multor civilizații, încă din antichitate.

De regulă, această piatră viu colorată se găsește doar în zone unde domnește arșita iar pământul este sterp. Apa acidă, bogată în cupru care se strecoară printre crăpăturile adânci. Acolo, ea reacționează cu alte minerale, rezultând în această bijuterie a pământului, numită turcoaz.

Cum purtăm Turcoazul?

Culoarea îndrăzneață de Turcoaz nu ne oferă multe opțiuni când vine vorba de ținute, dar cui nu îi place o provocare? În linii mari, am putea spune că avem două opțiuni. Prima este să alegem o ținută în culori neutre, astfel încât piatra să se poată bucura de atenția cuvenită.

Ce-a de-a doua opțiune este să facem exact opusul! Dă frâu liber imaginației și încearcă să găsești culorile opuse din spectru. Deși poate suna impunător, în cantitățile potrivite turcoazul și oranjul-mandarină pot oferi acel contrast care te va scoate din anonimat.

Curiozități…

Nu este un secret faptul că multe civilizații antice ale Americii de Sud dețineau bogății nemaivăzute până atunci în lume. Aceștia foloseau aurul ca material de bază până și pentru obiecte mundane sau simplu decor. Dar, cu toate acestea, ei prețuiau Turcoazul chiar mai mult decât prețiosul metal. Statuete, bijuterii și alte accesorii erau lucrate manual de cei mai pricepuți artizani ai vremii, iar apoi închinate însăși zeilor.

În ziua de azi, Turcoazul rămâne sigura piatră al cărei nume denumește o culoare. Acest fenomen mai este întălnit doar la cele mai prețioase metale precum aurul și argintul. Despre această piatră semai spune că s-ar potrivi acelora născuți în luna decembrie, și că aduce purtătoarei o stare de calm și sigurantă.