Smaraldul: Piatra lunii mai

Mulți dintre noi poartă bijuterii din diverse metale și cu pietre colorate prețioase, precum smarald, diamant sau rubin, dar, poate, puțini știm că aceste pietre sunt asociate fiecărei luni ale anului. Astfel, culoarea pietrei este un simbol pentru cel sau cea care o poartă și un mesaj pentru cei din jur.

Luna mai este patronată de smarald, o piatră prețioasă de culoare verde, fiind considerată una dintre cele mai valoroase pietre alături de diamant, rubin și safir. Adorat de Cleopatra, considerat un simbol al vieții veșnice de egipteni și greci, smaraldul, prin culoarea lui vie, însuflețește orice ținută și pune în valoare persoana care îl poartă.

Pentru această lună venim în ajutorul vostru cu informații despre bijuteriile cu smarald, cu sfaturi despre întreținerea acestor piese pentru a vă bucura cât mai mult de culoarea pietrei, dar și cu cele mai celebre versiuni de inel cu smarald!

Smarald - între istorie și legendă

Originar din grecescul “smaragdos” și latinescul “smaragdus”, însemnând “piatră verde” sau “zeița tuturor pietrelor de culoare verde”, smaraldul este o piatră unică, simbol al zeilor. Chiar frumoasa Cleopatra l-a ales ca piatră favorită, iar legenda spune că atât ea, cât și pisicile ei purtau bijuterii cu smarald.

 

Colier din argint smarald indira

Smaraldul reprezintă înțelepciune și armonie, eliminând energiile negative. Este protectorul dragostei și al legăturilor dintre soți, marcând aniversarea a 55 de ani de căsătorie - un cadou potrivit ar putea fi un inel cu smarald.

Smaraldul este un mineral din familia beriliului, a cărui culoare variază între roșu, galben, verde sau albastru. Valoarea pietrei este influențată de:

  1. Culoare - combinațiile de crom, vanadiu și fier dau nuanțele de verde. O culoare cât mai întunecată crește valoarea pietrei, folosită în coliere, cercei sau inel cu smarald.
  2. Claritate - este influențată de incluziunile pietrei, definind calitatea acesteia conform International Gem Society: gradul AAA+ conține pietrele extrem de rare, iar gradul C pietrele slab calitative.
  3. Dimensiuni - stabilesc numărul de carate și prețul smaraldului. Există și pietre mici, cu claritate și culoare excepționale, la fel de valoroase, precum cele din Mina Sandawana, Zimbabwe.

Tăietură - depinde de dimensiuni, durabilitate și incluziuni, dar și de măiestria bijutierului.

Ghid de îngrijire pentru bijuterii cu smarald

Ca orice piatră prețioasă, smaraldul trebuie curățat periodic și păstrat într-un mediu potrivit. Piatra de smarald are o duritate de 7,5-8 pe scara Mohs, sistemul prin care este determinată rezistența unui material la șocuri sau zgârieturi.

Vă recomandăm să depozitați bijuteriile cu smaralde separat de celelalte bijuterii pentru a evita zgârieturile și să le îndepărtați înainte de a face duș, de a merge la saună, când faceți activități în natură sau de a folosi produse cosmetice și creme.

Este important să evitați curățarea cu ultrasunete care poate afecta smaraldul prin adâncirea fisurilor și distrugerea lui în timp. Cea mai bună metodă este de a apela la un bijutier profesionist, care cunoaște pietrele prețioase și metalele și poate utiliza produse speciale. 

Aveți posibilitatea de a curăța bijuteriile cu smarald și acasă, ținând cont de câteva sfaturi:

  • Începeți curățarea prin ștergerea bijuteriei cu o cârpă moale pentru îndepărtarea murdăriei acumulate;
  • Scufundați bijuteria câteva minute într-un bol cu apă călduță și săpun lichid;
  • Curățați bijuteria cu o perie moale pe întreaga suprafață, fără a insista. Dacă observați pete, vă recomandăm să mergeți la bijutier!
  • Îndepărtați impuritățile și săpunul, scufundând bijuteria într-un alt bol cu apă călduță;
  • Ștergeți bijuteria cu o cârpă moale.

 

Colier din argint smarald Indira

Inelul cu smarald - accesoriul favorit al vedetelor!

Smaraldul este o piatră prețioasă care aduce în jurul tău energii pozitive și vibrațiile naturii, pentru a fi în armonie cu interiorul tău. Considerat un simbol al stabilității, smaraldul a devenit rapid piatra preferată a vedetelor.

Prima Doamnă a SUA, Jackie Kennedy a fost cerută în căsătorie cu un inel cu smarald și diamant de John F. Kennedy în 1953. Actrița Halle Berry a spus “da” purtând un inel din aur galben cu smarald și  două diamante. Fosta membră Spice Girls, Victoria Beckham are o colecție de inele de logodnă, printre care și unul cu smarald, dovadă a legăturii cu soțul ei, fotbalistul David Beckham.

Actrița Elizabeth Taylor avea o colecție impresionantă de bijuterii cu smarald: o broșă din platină cu smaralde și diamante, cercei, un colier fabulos cu smaralde și diamante cu un element detașabil ce putea fi purtat ca broșă și, bineînțeles, faimosul inel cu smarald și diamante, cadou de la actorul Richard Burton.

Simbol al puterii și înțelepciunii, smaraldul a fascinat încă din cele mai vechi timpuri prin culoarea sa verde și prin proprietățile pe care se credea că le are. Dacă dorești să oferi un cadou cu smarald, poți alege un accesoriu atemporal din colecțiile Indira!