Cuarțul Fumuriu

În general, culoarea acestei pietre poate varia de la un maro deschis cu tente subtile de galben, până la o nuanță atât de întunecată încât pare negru.

Ce este cuarțul fumuriu?

Cuarțul fumuriu este una din multele varietăți de culori pe care acest mineral le prezintă. Piatra de la bijuteria ta provine cel mai probabil din Brazilia, acolo unde se află cea mai mare rezervă. De asemenea, depozite considerabile mai poat fi găsite și în Madagascar.

Spre deosebire de multe alte pietre și minerale, Cuarțul Fumuriu are o claritate „înnăscută”. Această calitate a sa îl face ideal pentru bijuterii. Odată șlefuită cu atenție de maestrul bijutier, piatra captează în interiorul său sclipiri jucăușe de lumină.

Cum să porți Cuarțul Fumuriu?

Culoarea sa caldă și pământie face ca această piatră să se potrivească perfect cu estetica culorilor de toamnă-iarnă. Cu cât vremea se lasă din ce în ce mai rece, cu atât ne dorim să luam cu noi culori care să ne țină de „cald”.

Asemeni arborilor foioși, ne îmbrăcăm în roșu burgund, galben ocru, nuanțe de maro și bej. Astfel, acest tip de cuarț va completa în mod reușit paleta de culori a garderobei din sezonul rece.

Curiozități…

Un lucru interesant despre Cuarțul Fumuriu este faptul că în China Evului Mediu, oamenii au folosit această piatră pe post de ochelari de soare! Așa cum a fost menționat și anterior, această varietate de cuarț este deosebit de clară în mare parte a timpului. Punând la socoteală și culoarea întunecată, ingeniozitatea locuitorilor din China nu mai pare deloc surprinzătoare!

În Scoția, această piatră este nativă pământului, ceea ce o face foarte apreciată de localnici. Aceștia folosesc piatra pentru a-și decora portul traditional, numit și Kilt, care, în termeni simpli, este o „fustă” purtată de bărbați.