Istoria Bijuteriilor

Încă de pe vremea când peșterile erau considerate imobile de lux, oamenii au simțit nevoia de se dichisi...

Cu puținele resurse aflate la îndemână, predecesorii noștri căutau să se înfrumusețeze purtând bijuterii din oase, dinți, scoici și multe altele.

istoria bijuteriilor

Cu timpul, noi materiale prețioase au început să fie folosite de-a lungul acestei istorii a bijuteriilor pentru realizarea unor accesorii mult mai complexe. În ciuda așteptărilor, aurul, metalul cel mai nobil, a fost primul pe lista descoperirilor. Datorită calităților sale precum maleabilitatea, culoarea deosebită dar și rezistența la oxidare, acesta a devenit în scurt timp materialul favorit al tuturor civilizațiilor avansate.

Începuturi în istoria bijuteriilor

Fie că urmăreau să își etaleze avuția sau de a împlini dorințe pur estetice, nevoia oamenilor de a deține piese cât mai impresionante a determinat artizanii să se autodepășească. Tehnologia rudimentară i-a împins pe aceștia să dezvolte noi tehnici precum filigran și granularea. Acestea au dat naștere unor bijuterii fine, cu aspect dantelat.

Ușor, ușor, pietrele prețioase au fost și ele încorporate în inele, brățări, coliere și alte bijuterii. Spre exemplu, sumerienii, una dintre cele mai vechi civilizații cunoscute de om, aveau o slăbiciune pentru Lapis Lazuli. Această piatră de un albastru profund cu striații aurii i-a fermecat pe filozofi și pe poeți.

De multe ori însă, acestea aveau și un rol practic. Faldurile robelor și alte veșminte aveau nevoie de susținere, iar oamenii nu au trecut cu vederea ocazia de a le ornamenta după bunul plac. Bijuterii ce aduc aminte de broșe sau de capătul unei curele erau adesea decorate potrivit portului local.

Odată cu ivirea evului mediu în istoria bijuteriilor, oamenii au început să acorde mai multă atenție vestimentației, și, implicit și podoabelor. O practică populară a nobilimii ce își permitea acest lux era gravarea pieselor cu inscripții.

broșa aur secolul XIII

Spre exemplu, aceasta broșă din aur, ce datează din secolul al XIII-lea este inscripționată cu textul : „Eu sunt o broșă ce va păzi acest piept ca niciun pungaș să nu poată pune mâna pe acesta.”

Frumusețea cât și valoarea acestor obiecte sunt calități ce le fac ideale pentru a fi dăruite.

Darul perfect…

Adesea, îndrăgostiții își daruiau unul altuia mici simboluri ale dragostei lor. Broșe în formă de inimă sau inele purtau adesea inscripții sau scurte citate ce reflectau sentimentele din spatele darului. „Inima mea îți aparține”, „Nedespărțiți” sau „Întreaga mea inimă este a ta pentru veșnicie” sunt doar cateva exemple.

Dar, deși aceste mici dedicații par venite din suflet, cel mai adesea ele proveneau, de fapt, dintr-un repertoriu de citate al bijutierilor. Aceste bijuterii „personalizate” de la începuturile acestei istorii a bijuteriilor nu sunt foarte diferite de cele din ziua de azi. Fie că ni le dăruim singure, sau le primim de la cineva drag, Colierul din argint Love Letters sau Brățara din aur Loved transmit mesaje al căror înțeles transcede parcursul secolelor.

Contrar asteptărilor, aceste bijuterii nu erau, totuși, echivalentul inelelor de logodnă sau al verighetelor de astăzi. Acestea simbolizau mai degrabă o promisiune, sau o dovadă a afecțiunii, decât un angajament. Adevăratele inele ce marcau uniunea a două persoane în secolele 16 și 17 erau ceva mai deosebite.

inele gimmal

Îndrăgostiții perioadei renascentiste din istoria bijuteriilor preferau inelele de tip „gimmal”. Acestea sunt realizate din două sau mai multe verigi care împreună formează un întreg. Tinerii, odată logodiți obișnuiau să poarte câte o verigă până în ziua ceremoniei. Din momentul unirii celor doi, inelul reîntregit îi revenea tinerei.

Până în ziua de azi, această tradiție a schimbului de bijuterii s-a păstrat aproape intactă. Dacă în trecut inelul purta numeroase simboluri sau inscripții, astăzi tendința este îndreptată către minimalism. Piatra ce domină peste acest tip de bijuterii este diamantul.

Deși intrat pe scena bijuteriilor relativ recent în anii 40′, diamantul a beneficiat de publicitate intensivă, devenind astfel cea mai populară alegere. Mai mult decât atât, promovarea agresivă a făcut astăzi din această piatră un standard de urmat în ceea ce privește inelele de logodnă.

Istoria bijuteriilor în secolul XX

Privind înapoi, un laitmotiv al portului bijuteriilor din trecut până în antichitate a fost etalarea bogăției bărbatului. Darurile scumpe cu care femeile erau împodobite funcționau ca o mărturie vie a puterii lui în societate.

Dar, toata această istorie a bijuteriilor avea să se schimbe o dată cu venirea secolului XX. Posibilitatea de a-și câștiga traiul a le-a dat femeilor libertatea de a alege propriul stil de viață. Această schimbare dramatică a normelor sociale s-a reflectat și în stilul vestimentar. Îmbrăcamintea a căpătat un croi simplu și lejer pe corp, iar bijuteriile au devenit piesa de rezistentă a oricărei ținute.

Rochiile ce dezgoleau ușor umerii, și care nu mai ajungeau să acopere și gleznele nu aveau ca scop imediat sfidarea normelor. Acestea erau concepute astfel pentru a putea oferi libertatea de mișcare necesară unui stil de viață activ. Sportul, condusul mașinilor de lux și dansul pe muzică jazz erau activițățile preferate ale femeii „Flapper”.

femei flapper

Probabil pentru prima dată în istoria bijuteriilor, acestea nu mai sunt purtate ca o emblemă a bogăției, ci pentru bunul-plac al purtătoarei.

Coco Chanel, un nume ce nu si-a pierdut sonoritatea odată cu trecerea anilor, a reușit să elimine prin îmbrăcămintea sa această dependență financiară față de partenerii masculini.

Stilul său este emblematic, cu croiuri simple și o modestie nemaiîntâlnită, dar, totodată, plin de eleganță. Dacă ornamentarea ostentativă fusese până atunci la ordinea zilei, lansarea acestui trend a dus la nevoia de a reinventa bijuteriile.

Femeile erau acum încurajate să preia controlul asupra propriilor bijuterii. Astfel, femeia Chanel se putea diferenția de acele ‘cocottes‘, niște femei cu moravuri îndoielnice, care se mândreau excesiv cu cadourile extravagante primite de la parteneri, în schimbul serviciilor oferite.

O armă cu două tăișuri

Astfel, multe femei alegeau să poarte bijuteriile cu eleganță, ca o mărturie a bunului-gust și a independenței autoproclamate. Dar evolutia accesoriilor prețioase în epoca modernă nu s-a oprit aici. Ingeniozitatea feminină a găsit în bijuterii o cale de a exprima opiniile și atitudinea purtătoarei.

madeleine albright istoria bijuteriilor

Madeleine Albright, o femeie puternică ce a ocupat poziția de Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii, și-a folosit pasiunea pentru bijuterii într-un mod inedit. Broșele sale au devenit adevărate instrumeste diplomatice prin care aceasta reușea să transmită mesaje ce depășeau orice bariere culturale sau lingvistice.

Simboluri precum porumbelul (pace), soarele (speranță) și chiar și cele trei maimuțe întelepte, toate acestea au fost purtate de Albright în situații politice de instabilitate. Astfel, Albrighht nu s-a temut niciodată să își exprime punctul de vedere într-un mod feminin și pe deplin diplomatic.

Istoria bijuteriilor este una ce datează încă de la începuturile omenirii și continuă să fie scrisă de fiecare dintre noi. Modul în care alegem să ne purtăm bijuteriile ne definește. Nu te sfii să alegi bijuteriile care spun o poveste despre tine, oferite cu drag de Indira Bijoux!

Bibliografie:

Archambault, Ariane. The Visual Dictionary of Clothing & Personal Adornment – Clothing & Personal Adornment. Québec Amerique, 2009.
Bliss, Simon. Jewellery in the Age of Modernism 1918-1940. Bloomsbury Publishing USA, 2018.
—. “‘L’intelligence de La Parure’: Notes on Jewelry Wearing in the 1920s.” Fashion Theory, no. 1, Informa UK Limited, Sept. 2015, pp. 5–26. Crossref, doi:10.1080/1362704x.2015.1077652.
Boucher, Francois. 20,000 Years of Fashion: The History of Costume and Personal Adornment. 1959.
DeMello, Margo. Encyclopedia of Body Adornment. ABC-CLIO, 2007.
Friedman, Uri. “How an Ad Campaign Invented the Diamond Engagement Ring – The Atlantic.” The Atlantic, The Atlantic, 13 Feb. 2015, https://www.theatlantic.com/international/archive/2015/02/how-an-ad-campaign-invented-the-diamond-engagement-ring/385376/.
“History of Gold.” Only Gold, https://onlygold.com/facts-statistics/history-of-gold/#:~:text=The%20first%20use%20of%20gold,silver%20mixture%20known%20as%20’electrum. Accessed 26 Aug. 2020.
Russell, Rebecca Ross. Gender and Jewelry. Rebecca Ross Russell, 2010.
Tait, Hugh. 7000 Years of Jewelry. Firefly Books Limited, 2008.
Turner, Ralph. Jewelry in Europe and America. Thames & Hudson, 1996.
Wilson, Elizabeth. Adorned in Dreams. Rutgers University Press, 2003.

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.