Ghidul Indira pentru îngrijirea și curățarea bijuteriilor din argint

În timp, chiar dacă le purtăm sau nu, bijuteriile noastre preferate de argint își pierd din stralucire sau, mai rău, își schimbă în mod neașteptat culoarea: fie se înverzesc, înverzind astfel și porțiunea pe care au intrat în contact cu pielea, fie pur și simplu se închid la culoare față de nuanța argintie curată inițială. Îngrijirea și curățarea bijuteriilor din argint este, deci, un gest firesc și necesar pentru noi, iubitoarele de creativitate exprimată prin accesorii.

De ce se întâmplă acest lucru?

Argintul, în contact și în combinație cu sulful, este afectat de o reacție chimică – oxidarea, care schimbă culoarea materialului pe care se produce. Astfel, bijuteriile de argint capătă o nouă culoare deloc flatantă, care variază de la galben la gri-negru. 

Un alt motiv inevitabil pentru care bijuteriile din argint își pot pierde strălucirea îl reprezintă...atmosfera. De accea, modul ideal de depozitare a argintului este în punguțe de pânză sau plastic închise etanș. În plus, ar fi de preferat ca bijuteriile să nu fie depozitate toate în același loc, deoarece argintul este un metal moale și piesele se pot zgâria ușor între ele. Colierele și brățările trebuie ținute deschise (ne referim aici la încuietoare) din același motiv. Daca nu pot fi folosite punguțe individuale, asigurați-vă că în zona de depozitare umiditatea este scăzută. Puteți folosi câteva bucăți de cretă sau pernuțe speciale cu gel silica, acestea având rolul de a absorabe umezeala și de a preveni pierderea strălucirii.

Pentru a preveni oxidarea, este ideal să nu purtați bijuterii în următoarele situații:

  • La treburi casnice, cum ar fi splălatul vaselor, rufelor și atunci când folosiți produse de curățare;
  • Când faceți exerciții fizice, la sală sau atunci când practicați un sport;
  • La duș sau baie; 
  • La piscină, jacuzzi sau la saună;
  • În locuri unde soarele arde foarte tare;
  • Când vă pregătiți să ieșiți (crema de corp, make-up, produse de aranjat părul);
  • Când gătiți sau mâncați produse care conține sulf (aici intră și ouăle sau maioneza);
  • Treburi în curte, cum ar fi grădinăritul.

Sunt lucruri mici, prin care bijuteriile voastre vor rămâne într-o stare perfectă, cât mai mult timp.

Îngrijirea și cuățarea bijuteriilor de argint

Potrivit Catedrei de Chimie din cadrul Universității Wisconsin, o lustruire prea aspră a bijuteriilor înlătură pelicula din argint de  la suprafață și afectează aspectul bijuteriilor iremediabil. Din fericire, există metode mult mai blânde, care folosesc în mare parte ingrediente accesibile, pentru a reda și păstra luciul bijuteriilor de argint.

1. Soluția minune: de ce aveți nevoie

  • Un recipient (vas sau bol)
  • Folie de aluminiu
  • Apă fierbinte
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu pentru fiecare cană de apă

Cum procedați:

  1. Puneți pe fundul vasului folia de aluminiu.
  2. Într-un alt vas, fierbeți apa și adăugați o 1 linguriță de bicarbonat de sodiu pentru fiecare cană de apă existentă.
  3. Puneți piesa de bijuterie în vas, asigurându-vă că atinge folia de aluminiu. Acest lucru este esențial pentru ca reacția chimică să se producă.
  4. Adăugați amestecul de apă fiartă și bicarbonat de sodiu în vas.
  5. Asteptați între 2-10 minute, în funcție de gradul de oxidare.
  6. Asteptați să se usuce și verificați rezultatul.

2. Detergentul de rufe

De exemplu, pentru a reda stralucirea pandantivului din argint Music Note sau a inelului Parallel Bar, pune o folie de aluminiu pe fundul unui vas de dimensiune medie și umple-l cu apă fierbinte. Adaugă o linguriță de detergent de rufe, amestecă și apoi scufundă bijuteriile de argint timp de 1 minut. Clătește-le cu apă curată și apoi lasă-le la uscat.

3. Amidonul

Amestecul de amidon și apă face minuni cu bijuteriile lipsite de strălucire. Aplică-l pe suprafața bijuteriei cu o bucată de material textil uscat până se usucă, apoi îndepărtează-l cu un prosop mai aspru.

5. Pasta de dinți

Pune puțină pastă de dinți pe o bucată de pânză și lustruiește bijuteriile de argint. După clătire, vei vedea cum acestea strălucesc din nou! 

7. Oțet

Un alt remediu foarte popular împotriva efectelor oxidării este amestecul de oțet și bicarbonat de sodiu. Lăsați bijuteriile la înmuiat timp de 2-3 ore, clătiți cu apă rece și uscați-le cu grijă.

Ingrijirea si curatarea bijuteriilor din argint

Ce facem cu bijuteriile noastre preferate în vacanță

Vara este sezonul călătoriilor, așa că e plină de vacanțe în locuri cu mult soare, nisip, mare și temperaturi ridicate. Sau poate că sunteți fanele aventurilor pe munte? În orice caz, niciun bagaj nu este complet fără bijuteriile de argint preferate, pe care trebuie să le împachetăm separat, pentru a le proteja de zgârieturi sau alte accidente nedorite.

Umiditatea și reacțiile chimice produse la nivelul pielii din cauza temperaturilor ridicate sunt factori decisivi în ceea ce privește modificarea culorii și calității bijuteriilor. Acestea pot cauza modificări nedorite în aspectul bijuteriilor, fiind de preferat ca acestea să fie purtate cu măsură. Mai ales noaptea, când corpul transpiră mai mult, acest fapt putând duce la oxidarea mai rapidă a accesoriilor purtate peste noapte.

De asemenea, din cauza numeroaselor substanțe chimice din cremele de protecție solară sau parfumuri, trebuie evitat contactul dintre acestea și bijuteriile pe care le purtăm la plajă. Înainte să intrăm în piscină, trebuie să ne scoatem bijuteriile de argint, deoarece clorul este o substanță destul de puternică. Dacă am intrat totuși cu ele în piscină, este necesar să le clătim, să le curățăm și uscăm ulterior. 

În acest mod, ne putem bucura cât mai mult de accesoriile preferate, de un bronz uniform și de o vacanță perfectă!

„Întotdeauna am considerat accesoriile ca semnul de exclamare al outfit-ului unei femei”, spune Michael Kors. Atunci să ne păstrăm bijuteriile ca pe un refren cântat din răsputeri la cel mai mult așteptat festival al verii.

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.